Öring i Ryssland

Öringfiske på Kolahalvön

Information om resorna


Alla resor utgår från Murmansk. Dit får vi ta oss på egen hand. Det vanligaste är ändå att vi gör sällskap från Stockholm. Flyg och hotell bokas av deltagarna själva.


De senaste åren har vi flugit från Arlanda via Moskva på fredagen och kommit fram på kvällen/natten. Med taxi tar vi oss till hotellet där vi sover och äter frukost. På lördag förmiddag har vi lite tid till shopping. Det finns ett par fiskebutiker i hotellets närhet. Vill man köpa med sig en flaska ”rysk konjak” och lite godis ut på tundran finns även den möjligheten.


Det är endast tillåtet med flugfiske med flugspö och fisket vi bedriver är 100% no kill. Vi tar alltså inte upp någon fisk under veckan, utan allt ska släppas tillbaka.


Gruppen består av 5-6 personer och mig (som är fiskande gruppledare). Minsta antal är fem deltagare. Uppnås inte det blir det ingen resa. Om ni är ett större kompisgäng som vill åka tillsammans går det också att ordna. Sommaren 2019 åkte jag med ett gäng bestående av åtta fiskekompisar och det fungerade alldeles utmärkt.


De som arrangerar resan i Ryssland är Kharlovka Company. De förfogar över ett stort område på Kolahalvön och över älvarna Rynda, Kharlovka och Litza med biflödena Pina och Ribna. Kharlovka är den största älven, medan Litza och Rynda är ungefär lika stora.


Resans upplägg kan se lite olika ut. Alla resor börjar på hotellet i Murmansk vid lunch på lördagen då en buss hämtar gruppen och kör till Tomany, en resa på 2-3 timmar. Där blir vi hämtade av den stora MI-8-helikoptern och flyger till Ryndacampen. Ryndacampen är navet för all verksamhet som Kharlovka Company har i området. Alla grupper utgår härifrån och det är här vi lastar helikoptern med allt vi behöver under veckan; kock, tält, mat, båt och övrig lägerutrustning. Här måste vi också desinficera vår utrustning; vadare, vadarskor, håv, rullar, spön och flugor. Jag har hittills inte upplevt att desinficeringen skulle ha någon negativ inverkan på utrustningen, men det är förstås viktigt att öppna flugaskarna så att flugorna får torka ordentligt.


Ofta är det tre eller fyra grupper som ska ut på tundran. Alla får inte plats i helikoptern samtidigt och har vi inte tur och får flyga ut i första vändan blir det en stunds väntan. Det vanligaste är att man är fiskeklar vid senast kl. 21-22 på lördagskvällen.


Helikoptern flyger ut oss till lägerplatsen och landar. Vi hjälps åt att så snabbt som möjligt plocka ut vår utrustning. Piloten stänger inte av motorerna, utan är beredd att sticka iväg så fort vi tagit våra grejer. När helikoptern lämnat oss infinner sig lugnet. Den stunden längtar jag efter hela året!


Nu reser vi lägret innan vi gör någonting annat. När tälten är resta, packningen inburen, vadarbrallorna påtagna och flugorna valda tar vi en snabb informationssamling där jag går igenom de få enkla regler och rekommendationer vi har att följa. (Du hittar dem här >>>). Efter det korta mötet är det fritt fram att fiska. Ibland lottar vi ut platserna och ibland lottar vi vem som ska få göra första kastet. Hur vi gör beror på fiskeplats och vad gruppen tycker.


Det vanligaste upplägget, ”standardresan”, är att gruppen flyger ut till en plats där den stannar till tisdag eftermiddag. Då kommer helikoptern och flyttar gruppen till ett annat ställe. Oftast fiskar man i olika älvar.


Jag har de senaste 5-6 åren valt ställen där gruppen legat kvar hela veckan. Jag tycker det blir mer avslappnat. Om du bara har 2-3 dagar att utforska ett område blir det gärna lite jäktigt. Man vill så gärna hinna upptäcka så mycket som möjligt på de dagar man är där. När vi ligger stilla på samma ställe har vi gott om tid att utforska omgivningarna, vi har flera chanser på de fiskar vi eventuellt tappar eller missar i början på veckan, vi har tid att ta sovmorgon och vi kan ta oss tid att binda de där flugorna som vi förmodligen inte bundit innan resan… Dessutom blir en sådan resa ca 1000 USD billigare, då ett helikopterlyft är en dyr historia.


I lägret finns det ett tremannatält med förlängd absid till varje deltagare. Du behöver alltså inte ha med dig eget tält eller dela med någon annan. I lägret finns det också två stora tältkåtor, den ena bor och lagar kocken maten i och i det andra äter vi och umgås. Vi har alltså med oss en rysk kock som lagar all mat under veckan; frukost, lunch och middag. Vi bestämmer tillsammans tidpunkten för de olika målen. Vill vi stanna borta hela dagen fixar kocken matsäck. Frukosten kan t.ex. bestå av ägg och bacon, gröt, smörgås, juice och kaffe/te. Matsäcken brukar bestå av smörgås, korv, kokt ägg. Middagen inleds med en matig soppa och varmrätten brukar vara kött eller kyckling plus ris eller pasta. I lägret finns läsk (Coke, Fanta) och vatten. Alla alkoholfria drycker ingår i priset. Kocken har även med sig öl, vin och vodka. Dessa kostar extra. Vi upprättar en lista som vi fyller i under veckan och på fredag kväll betalar vi kocken och gör oss oskyldiga.


I kökstältet finns det alltid tillgång till varmt vatten till kaffe eller te samt chokladbitar, t.ex. Snickers och Mars. Vill vi bara ha lite bröd och pålägg, korv och ost, fixar kocken det.


Om vi flyttar på tisdagen river vi lägret på eftermiddagen och inväntar helikoptern som flyttar oss till ett annat ställe. Under flytten gäller samma procedur som när vi flyger ut, att alla hjälper till så det går så fort som möjligt. Vi reser lägret och börjar fiska.


Hemresan påbörjas i regel väldigt tidigt på lördagsmorgonen, kl. 02 eller 03. I god tid ska lägret vara rivet och alla grejer hopplockade. Helikoptern kör oss sedan till Tomany där bussen väntar på att ta oss till Murmansk. I bussen brukar vi få en enkel frukost bestående av en smörgås och en korv. Vi brukar vara tillbaka på hotellet någon gång mellan 07 och 09. Tyvärr brukar det bli en lång väntan på att vi får tillträde till rummen, men vi kan ställa in väskorna i hotellets bagagerum och ta en sväng på stan. Vi bor oftast på Azimut Hotel. Ett hotell med bra standard. Gå med i deras medlemsklubb och du får tillträde till rummet före andra.


Flyget hem går sedan på söndag förmiddag. Vi tar en taxi från hotellet och checkar in. Inga konstigheter. Vi hinner äta lunch på flygplatsen i Moskva och brukar landa på Arlanda vid 19-tiden på söndagskvällen.


Fiskeutrustning
Standardutrustningen består av ett spö på 9’-9’6” i klass 5 eller 6 och en rulle med bra broms,  flytlina och 50-100 meter backing. Vilken typ av tafs du använder är upp till dig, men standardgrovleken på spetsen är 0,25-0,30. Den tunnare till torrfluga och den grövre till streamer. Notera att jag skriver ”standard”, för vi använder förstås både tunnare och grövre tafsar, kraftigare spön och t.o.m. sjunklina ibland. Många har med sig ett kraftigare spö till de dagar det blåser ordentligt. Gillar man att köra med t.ex. tunga tandemstreamers kör man förstås också med grövre grejer. 2019 hade två av killarna med sig switchspön och det fungerade väldigt bra. En kort, tung flytklimp och en S1-2-spets visade sig vara mycket effektivt. Utöver detta är det förstås bra att ha med en stor håv med djupt knutlöst nät.
Fisken ska drillas och återutsättas så fort som möjligt. Det är direkt olämpligt att använda lättare utrustning är #5 och tafsspetsen bör vara så grov som flugan tillåter. En rejält tilltagen håv hjälper också till att snabbat landa fisken.
Flugorna är i stort sett samma öringflugor som du använder i andra vatten. De som fungerat bra för oss är Skater, Torills Killer (svart woolly bugger med orange butt), brun zonker, naturgråbrun zonker, Mugly Caddis, Streaking Caddis, Elk Hair Caddis (och andra torra nattsländemönster), harörenymf med och utan skalle, parachuteflugor i grått, svart och gult m.fl. Se flugsidan här >>>


Övrig utrustning
Du ska ta med dig all personlig utrustning. Det enda som finns på plats är tält. Sovsäcken ska klara rejält kallt väder. Det är inte ovanligt med frost, speciellt inte i augusti. Glöm inte liggunderlaget. Myggmedel är en självklarhet! MyggA har visat sig fungera bra. En mygghuva är också skönt ibland.


Kläder
Du måste ha vind- och vattentäta kläder från topp till tå. Det finns inget alternativ. Lager på lager-principen fungerar bra. Underställ, skjorta, fleecetröja, dunjacka, överdragsbyxor, skal-/vadarjacka. Keps, mössa och vantar/handskar. Vadarbyxor med sköna skor. Vill man så finns det mycket att upptäcka och då går man mycket. 1-2 mil om dagen är inte ovanligt.


Frystorkat
All mat ingår i priset, så du behöver inte ha med någonting att äta. Trots det är det inte dumt att ha med några portioner frystorkat. Är man borta 12-14 timmar smakar det bra med varm mat. Väljer du att ha med frystorkad mat måste du också ha med ett kök. Gasoltuber finns i lägret.