kola_2022

Öringfiske på Kolahalvön 2022


Efter baksalaget 2020 är jag glad att kunna presentera nästa års flugfiskeresor till Kolahalvön, och det blir inte vilken resa som helst!


Vecka 26 (full)

Vi kommer inleda säsongen på min favoritsträcka Wulfs Lear, långt uppe i älven Kharlovkas system. Här tas utan snack de flesta öringarna över fyra kilo! När vi kommer dit har ingen fiskat där på nästan nio månader. Vi ligger på samma ställe hela veckan och är ensamma om flera kilometers älv, både upp- och nedströms från campen, både öst- och västsidan. Älven är riktigt häftig här med små öar och stora stenbumlingar som skapar en perfekt biotop för öringen.


Säsongen inleds vecka 26, dvs vi fiskar 25 juni till 2 juli. Det är tidigt på säsongen, så det kan bli en riktig hard core-resa, med tuffa förhållanden, men öringen finns ändå där och har inte sett en fluga på lång tid. Jag ser verkligen fram emot den här resan. Jag har länge försökt få till en hel vecka i Wulfs Lear och när jag äntligen får det är det den första veckan på säsongen!


2019 var Kai Finbråten på samma ställe samma period. Om inte pulsen ökar av de här fiskarna är du ingen riktig öringfiskare…


Vecka 27 (full)

Den andra gruppen kommer fiska på två ställen: Running Pool i älven Litza och i den lilla älven Pina.
Running pool blev känd i Martin Falklinds film "Tundrans öring", där Martin tvingas springa efter en stor öring som drar iväg nedströms. Vi har campen där älven rinner ut ur en stor sjön. På nacken brukar öringarna stå på rad. Vi har flera kilometer att fiska på nedströms, och tar vi båten över sjön (vi har en gummibåt med snurra till vårt förfogande) finns det mycket vatten att utforska även där. En mycket fin sträcka som jag besökt flera gången. Det var här jag gjorde mina första kast på Kola 2001 och under första timmen fick jag öringar på 3,0; 2,4 och 1,8 kg. Vilken premiär!

Pina är den perfekta flugfiskeälven. Den är lagom stor för att gå att täcka av med ett enhandsspö och samtidigt tas det här varje år öringar på över fem kilo! Vi har campen mitt på fiskesträckan och har många kilometer åt båda hållen att fiska på. 
Om vi tar en timmes promenad över tundran kommer vi till Dreampool Litza, en fin sträcka i den större älven Litza. En bra dagsutflykt. Jag har varit i Pina många gånger och älven är verkligen en av min absoluta favoriter på Kola. Här kan ni se mig drilla en fin öring någon kilometer uppströms lägret:

https://www.youtube.com/watch?v=QQiMu7-2pUs&t=12s


Läs allting om resan upplägg HÄR >>>


Kharlovka Company, som arrangerar resan på plats, kommer inför nästa säsong höja priset och ha lite tuffare regler kring anmälan. Bokningsavgiften (800 USD) ska in så fort som möjligt och du är inte garanterad en plats förrän du betalat den. Tidigare år har de stått med tomma platser när säsongen dragit igång, trots att folk stått på kö, och på detta sätt hoppas de kunna undvika det.


Resan utgår från Murmansk och kostar 3900 USD. Till Murmansk tar vi oss på egen hand. Flyg ToR Murmansk kostar runt 3500 sek om vi bokar i god tid. Utöver det tillkommer kostnad för visum (ca 1000 sek), två hotellnätter (ca 800 kr för ett dubbelrum/natt), obligatorisk dricks till kocken (150 USD/pers) och den alkohol vi ev. dricker i campen (alkoholfri dryck ingår i priset).


De senaste åren har efterfrågan efter de här resorna ökat för varje år, så vill du följa med måste du bestämma dig snarast. Det normala är att det finns plats för 5-6 fiskare per vecka, men vid speciella önskemål, från t.ex. ett kompisgäng, kan det fungera med fler. Vi har haft upp till åtta gäster samma vecka.


Grupperna för 2022 är fulla sedan länge och bokningarna för 2023 börjar trilla in, så vill du hänga med då är det dags att du hör av dig.


Hör av dig om du har frågor.