UTRUSTNING
Här får du hjälp med vilken fiskeutrustning som är lämplig att använda på tundran - allt från flugor och tafsar till spön, rullar och vadare.



FLUGOR
Du kan använda samma flugor som du normalt använder vid öringfiske, men några mönster har visat sig vara extra effektiva. Dessa hittar du HÄR. Det kan dessutom löna sig att binda flugorna i några storlekar större än du brukar...
Torill Kolbu har bundit en kolakollektion. Den hittar du HÄR.



TAFSAR och TAFSMATERIAL
Det mesta fisket sker med flytande eller intermediate-tafs. Kanske finns det tillfällen då en sjunktafs behövs. Om du använder heldragen nylon, polytafs eller flätad är en smaksak. Runt 9' är lagom och du bör tänka på är att den inte får vara för tunn i spetsen. Minst 0,26 (0X) rekommenderas. Sedan skarvar du på det tafsmaterial du tycker passar. Jag kör med 0,25 både för torrt och vått, och har inte märkt att fisken skyggar för tafsen.
Självklart tar du med dig ordentligt med tafsmaterial, så du kan byta ofta. Du vill ju inte att tafsen ryker när rekordöringen rusar...



LINOR
Jag tror inte du behöver något annat än flytlina. Vid behov kan du komplettera med en sjunktafs. De flesta kör med WF-lina, och det är nog vad som passar bäst även på tundran där det kan blåsa ganska rejält.
Tag med extralina.



SPÖN
Det mest användbara spöet är någonstans kring nio fot, och är klassat för en WF-lina #6 eller #7. Vid kraftig vind kan ett snabbt spö komma väl till pass, annars rekommenderas ett relativt mjukt spö, som håller fisken säkrare och som dessutom ger bättre känsla.
Vid fiske senare på säsongen, v. 32-33, kan det vara idé att packa ner ett enhands laxspö.
Tag med ett extraspö.



RULLAR
Rullen bör ha en bra broms, eller kunna bromsas via spolkanten. Absolut minimum med backing är 100 meter 20 lb. Tag med en extrarulle.



VADARE
De flesta kör med andasvadare, och i regel bor du i vadarna hela veckan. Du tränger dig genom snår, sätter ner häcken var som helst, står på knä och går flera kilometer varje dag. Ett par kraftigare vadare med förstärkningar över knän och bak är alltså en god investering.
Om du kör med stövlar eller kängor är en smaksak, men kängor erbjuder bättre stöd och strumpvadarna kan vändas ut och in och torkar över natten.



JACKA
Om du föredrar vadarjacka eller vanlig jacka väljer du själv. Vad som är absolut nödvändigt är att den är vind- och vattentät, av något material typ Gore-tex.



VÄST
Också en smaksak, men om det är varmt är det skönt att slippa bära med sig allting i jackan. Om det regnar och är kallt kan du ha västen under jackan.



HÅV
En håv med mjukt, knutlöst (ett krav!), djupt nät kommer du behöva. Har du ingen egen får du låna en av gruppledaren.
Ett knutlöst nät skadar inte fiskens slemhinnor, och eftersom all fisk sätts tillbaka efter eventuell vägning och fotografering måste största varsamhet visas. Vägningen sker i håven för att vi ska undvika att ta i fisken. Vill man ändå ta en trofébild måste man blöta händerna innan man tar i fisken.



SMÅPLOCK
Krokbryne, torrflugemedel, snabblim (t.ex. LocTite), liten ficklampa, små blyhagel, lösa linloops m.m.

Glöm inte myggmedel! MyggA (Apoteket) fungerar bra, och roll on i glasflaska är den som fungerar bäst. Den finns även som stick i plastförpackning, men den är av någon anledning inte lika effektiv.