PACKNING
Mycket packning blir det...
Sist jag åkte hade jag 26 eller 27 kilo i trunken och 11 kilo i ryggsäcken. Det är ingenting att rekommendera!

Här får du lite tips på hur du kan packa, vad du ska ha med dig, hur du kan göra packningen lättare och mindre m.m.

Bag eller ryggsäck?
Ryggsäck för dagturen
Sovsäck
Glöm inte myggmedel!
Minimera packningen!


Bag eller ryggsäck?
Du måste ha någonting bra att packa i. En stor ryggsäck funkar, men känns otymplig. En stor bag är därför det bästa. Många tillverkare av vildmarksutrustning (Haglöfs, Fjällräven, North Face m.fl.) och fiskeutrustning (Loomis, Sage, Loop m.fl.) har rejäla bagar som uppfyller kraven. Tyvärr är de dyra, men håller i stort sett hur länge som helst. Men det finns alternativ - hockeytrunkar! De finns i många olika utföranden, storlekar och priser. De är tillverkade för att klara påfrestningar. En del har t.o.m. utvändiga ventilerade skridskofickor som är som gjorda för vadarskorna. Så kan du stå ut med att ha en väska utan ett prestigemärke kan du faktiskt spara tusentals kronor.
Hör efter i närmsta sportbutik vad de kan erbjuda. Jag tycker att väskan ska rymma minst 130 liter.

En fördel är om du kan ha spöna i bagen. Numera får man inte ha med sig spöna in i kabinen, utan måste checka in dem. Det känns som om det finns risk för att de försvinner på vägen... En fördel med stor bag och flerdelade spön alltså.


[Upp]

Ryggsäck för dagturen
Väl på plats kommer du behöva en dagtursäck. Vi är borta från lägret hela dagarna och då vill man ha med sig matsäck, dricka, kamera, extra fiskeutrustning, kläder m.m. Lämplig storlek på säcken är 25-40 liter.

[Upp]

Sovsäck
Oavsett när under säsongen man åker kan det bli rejält kallt. Även mitt i sommaren kan temperaturen krypa ner under nollan. Se därför till att ha med dig en varm sovsäck! Min håller för extremtemperatur -18°C, men jag har ändå vaknat av kylan vissa nätter. Jag tror inte du behöver en så mycket varmare sovsäck, men var beredd på att understället kan behövas även i sovsäcken.

[Upp]

Glöm inte myggmedel!
MyggA (Apoteket) fungerar bra, och roll on i glasflaska är den som fungerar bäst. Den finns även som stick i plastförpackning, men den är av någon anledning inte lika effektiv.

[Upp]

Minimera packningen!
Försök att minimera packningen, och ta inte med dig onödiga saker. Några exempel på hygiensidan:
Varför ta med en stor tvålflaska när det finns små reseförpackningar? Titta på t.ex. Apoteket eller Åhléns. Där hittar du också små reseförpackningar av tandkräm, schampo m.m.
Om du vill raka dig när du kommer till Murmansk efter tundravistelsen går det alldeles utmärkt att göra det med vanlig tvål. Släpa inte med dig raklödder eller -gel.
Se till att inte släpa på glasflaskor och -burkar. Dels kan de lättare gå sönder, dels väger de mer än plast. Tyvärr finns MyggA roll on bara i glasflaska, och den är effektivare än sticken.
Jag brukar se till att inte ha med mig fulla förpackningar. Hur mycket går det åt under en vecka? Inte mycket...
Plocka bort den skrymmande pappersförpackningen på t.ex. värktabletter.
Ta inte med det största frottébadlakanet (om du inte tänker ha det som huvudkudde förstås...)

[Upp]