Allmän information
[2006-10-15]
Tyvärr verkar det som om allt samarbete med Peter Power och Kharlovka Company är ett avslutat kapitel. WWF, Loop och Fiskejournalen kan inte längre acceptera det upplägg som Power kräver för att fortsätta samarbetet. Han vill maximera antalet fiskare, samt utöka antalet fiskeplatser med områden vi inte tror riktigt håller måttet.
Peter kommer därför köra programmet i helt egen regi. Hur han kommer fixa det redan till nästa säsong återstår att se. Inga svenska gruppledare kommer alltså längre att arbeta på tundran, utan Power har andra planer. Hur dessa ser ut växlar från dag till dag.
Vi har haft många fantastiska veckor på tundran och hoppas förstås att Peter ska ta sitt förnuft tillfånga och inse att han inte klarar sig utan "The swedish team". All aktuell information kommer att finnas här, så det kan löna sig att titta in ibland.
 

2006 års resa är avklarad och nu ser vi framåt. Så snart allt är klart med våra ryska och svenska samarbetspartners presenteras nästa års planering här.

2006
Dags att börja tänka på fiskeresan sommaren 2006?
Kanske vore det läge att åka till Kolahalvön och fiska öring?

Vi var många som såg Martin Falklinds film "Tundrans öring" och tänkte att "Dit ska jag åka åtminstone en gång i livet". Expeditionen var ett samarbete där bl.a. Loop fanns med. De har utforskat de inre delarna av halvön, och till stor del byggt upp den fisketurism som finns där.

Nu finns det möjlighet att fiska i samma vatten som expeditionen gjorde på filmen - vecka 31 är jag gruppledare/guide för en av Loops grupper med öringfiskare på Kolahalvöns tundra.
Min ambition är att få ihop ett så kul gäng som möjligt. Det är max 6 platser och det är först till kvarn som gäller.

Resan går till Running Pool i Eastern Litza och Big Trout i Kharlovka, tre dagar vid varje camp.
Det är uteslutande flugfiske som bedrivs under veckan.

Litza är en ganska liten älv, men med en fantastisk öringstam. Älven rinner fram mellan stora sjöar, och bildar partier med omväxlande strömmar, forsar och sel. Du hittar öring i stort sett överallt. Med gummibåt eller kanot kan vi förflytta oss över den närmsta sjön för att utforska nya vatten.
Running Pool är känd från Martin Falklinds film Tundrans öring. Det är där han drar på en storöring och måste springa efter i mörker och regn.

Kharlovka är en något större älv, med större öring. Här hade jag sommaren 2001 ett fiske jag antagligen aldrig kommer få uppleva igen. Under en fiskedag fick jag nio öringar med en medelvikt på 2,2 kg. Tre vägde över tre kilo, den största 3,9. Dessa är dock småpotatis mot de STORA öringarna! Till exempel sexkilos öring på tolvans torrfluga. Inte helt fel, eller...? Här är länkar till bilder på de största öringarna: 6,0; 6,0 och 5,9 kg...
Big Trout-sträckan är som gjord för öringfiske, och är ett av de "färskaste" områdena i Loops öringprogram. När vi var där 2002 var vi den första gruppen som hade sitt läger där, så fortfarande finns det platser där som inte fiskats av en flugfiskare.
Området ligger mellan två stora sjöar och består av sel efter sel, med forssträckor mellan. Jag tror vi räknade till elva stycken. Uppströms den övre sjön finns fler nackar och strömmar som går att nå med kanot/båt. Säsongen 2006 tror jag att vi har med oss gummibåt med snurra.
När jag var där 2002 såg vi både björn och kungsörn.

Är man sugen på att ta en storgädda på fluga tror jag man har bra chans att göra det på ett ställe inom Big Trout-området. Där sjön uppströms lägret smalnar av för att rinna ut i älven bildas ett stort grundområde med mycket stenar och djupgropar. Där blev vi av med åtskilliga streamers, och virvlarna efter fiskarna var inte små!

På tundran är veckofångster på 30-40 öringar per person inte speciellt ovanligt. Att de flesta antagligen väger över kilot gör inte saken sämre.
Resorna går direkt från Stockholm till Murmansk i chartrat plan. 2006 kostar resan totalt $2900 från Stockholm inklusive (nästan) allt - chartrat plan från Arlanda direkt till Murmansk, alla tillstånd, alla transporter (buss och helikopter), all mat m.m. Det som tillkommer är kostnad för visum, dricks på plats (100 USD) och middag + hotellrum sista natten. All alkohol bekostar man själv.
Planeringen är i full gång och information kommer finnas här. De bokningar som görs redan nu är därför preliminära, och permanentas först när allt är färdigt.

Om det verkar intressant - skicka e-post till kola2006@bigtrout.se.

// Johan Nygren


Med reservation för ändringar i pris, organisation m.m.