Glöm inte att...
...vi befinner oss i vildmarken, med allt vad det innebär. Det är ingen idé att bryta ihop om det går snett. Se det som ett fantastiskt äventyr, som en resa bakåt i tiden då älvarna var fulla av öring.

Ofta ser och får du fisk. Och det handlar om öringar på 1, 2, 3, 4, 5 och till och med 6 kilo. Men...
Även i öringfiskarens paradis kan det hända att fisken låter bli att hugga. Det kan bero på värme, kyla, väderomslag e.d. Då är det bara att ta nya tag - dricka en pilsner, binda en fluga, sova.

Ofta är vädret bra eller skapligt ur fiskesynpunkt. Men...
Vädret kan vara tufft. Även mitt i sommaren kan det vara frost på nätterna. Det kan regna hela tiden. Värmen kan vara bedövande, med 30° i flera dagar.

Dimman kommer utan förvarning, och kan innebära problem med helikoptertransporterna. Endast vid akuta sjuktransporter flyger piloterna i dimma. Det är inte vanligt, men det händer att fiskare får stanna kvar en extra natt i Murmansk innan de kommer vidare.

Myggen och knotten finns där hela tiden, men vädret kan göra dem mer eller mindre irriterande. Då de svärmar är de ett gissel. I slutet på säsongen brukar dock den värsta myggplågan vara över. Glöm inte att ta med myggmedel (MyggA har visat sig fungera bra) och gärna en mygghuva eller -hatt.