Testresor 2010

Det finns mycket att lära om öringfisket på Island - metoder, platser, säsonger osv. För att få tillgång till ett schysst fiske, för en rimlig slant, i ett paket som känns ultimat för våra behov krävs att vi gör ett antal testresor. För varje testresa kan vi justera och vrida till upplägget, precis som vi tidigare gjort på Kola.

Vi körde den första av dessa testresor vecka 34, 2008. Island är verkligen så häftigt som vi föreställt oss! Vissa dagar hade vi lite oflyt med fisket och fick inte så mycket fisk som vi hoppats på. Däremot kan vi inte klaga på storleken: röding 2,9 kg, brunöring 5,0 och havsöring 5,5 kg. Detsamma gäller således för Island som för allt annat fiske – det är inte bara att kasta ut och dra upp den ena fisken större än den andra.

Vi fiskade en hel del i sjöar och hade en hel del transporter. Till säsongen 2010 har vi ändrat lite och nu blir det bara 1,5 dags sjöfiske, och då i två av Islands absolut bästa vatten Tindavatn och Heiðarvatn. Resten av tiden fiskar vi i flera av Islands bästa öringälvar. Dessutom lägger vi resorna tidigare på säsongen och hoppas på att det är en bra strategi. 2010 kör vi veckorna 28, 29, 30 och 31.

Se bildspelet från vår resa på www.bigtrout.se/island2008 (öppnas i nytt fönster)

Priset för resorna är 24 900 SEK. Då ingår allt från Keflavik/Reykjavik: alla fiskelicenser, alla transporter, allt boende, alla måltider, svensk gruppledare/guide, isländsk guide m.m. Det enda du måste betala själv är alkohol, men alkoholfria alternativ ingår utan extra kostnad i alla måltider.

Du tar dig alltså själv till Keflavik. Från Arlanda kostar det ca 3 000 SEK. På Keflavik säger du till i tullen att du har fiskeutrustning som behöver desinficeras. Tullen ordnar det på 10 minuter och det kostar motsvarande ca 450 SEK. När du betalt desinficeringen behöver du inte betala någonting mer om du inte vill.

Rekommenderade flygtider: Iceland Air, Arlanda - Keflavik, kl. 14.10 (framme kl. 15.20). Keflavik - Arlanda, kl. 16.25 (framme kl. 21.20).


För att hålla nere alla omkostnader till ett minimum, samt även slippa resegarantifonden – är upplägget att resorna drivs helt ideellt, till självkostnadspris i vår egen privata regi. Det betyder att vi gruppledare basar för våra egna kompisgrupper och ser till att bokningar, betalning mm sköts på ett korrekt sätt.

Alla bra vatten är hårt kvoterade och efterfrågan på de vatten som vi börjat sikta in oss på bokas ruskigt tidigt. Det är därför vi redan nu går ut med informationen.