Testresa 2009
Det finns mycket att lära om öringfisket på Island - metoder, platser, säsonger osv. För att få tillgång till ett schysst fiske, för en rimlig slant, i ett paket som känns ultimat för våra behov krävs att vi gör ett antal testresor. För varje testresa kan vi justera och vrida till upplägget, precis som vi tidigare gjort på Kola.

Vi körde den första av dessa testresor vecka 34, 2008. Island är verkligen så häftigt som vi föreställt oss! Vissa dagar hade vi lite oflyt med fisket och fick inte så mycket fisk som vi hoppats på. Däremot kan vi inte klaga på storleken: röding 2,9 kg, brunöring 5,0 och havsöring 5,5 kg. Detsamma gäller således för Island som för allt annat fiske – det är inte bara att kasta ut och dra upp den ena fisken större än den andra.

Vi fiskade en hel del i sjöar och hade en hel del transporter. Till säsongen 2009 har vi ändrat lite och nu blir det bara 1,5 dags sjöfiske, resten av tiden fiskar vi i flera av Islands bästa öringälvar. Dessutom lägger vi resorna en månad tidigare och hoppas på att det är en bra strategi. De vatten vi ska fiska i brukar leverera bra tidigt på säsongen.

Se bildspelet från vår resa på www.bigtrout.se/island2008 (öppnas i nytt fönster)

För att hålla nere alla omkostnader till ett minimum, samt även slippa resegarantifonden – är upplägget att resorna drivs helt ideellt, till självkostnadspris i vår egen privata regi. Det betyder att vi gruppledare basar för våra egna kompisgrupper och ser till att bokningar, betalning mm sköts på ett korrekt sätt.
För att få en uppfattning om de normala priserna för fiske på Island kan jag som exempel nämna de resor som Sportfishing Worldwide erbjuder. Där kostar 4 dagars öring- och rödingfiske $5910 USD (en bra bit över 40 000 kr!). Det är visserligen inte samma vatten som vi fiskar i, men ändå…

Alla bra vatten är hårt kvoterade och efterfrågan på de vatten som vi börjat sikta in oss på bokas ruskigt tidigt. Det är därför vi redan nu går ut med informationen.